Followers

Thursday, March 22, 2012

:: Iman Qhaliff ::

salam y'alls..hurmm..its been a while dh xupdate blog ni..bersawang mcm ape dah ni..hahaha...bukannya ape, cume lately ni agak busy yerla menguruskan mcm2 hal2, especially menguruskan jantung jiwa, Iman. =)

Owh Yes! Mak buyung yg dulu ni dh selamat melahirkan anakanda lelaki ,Iman Qhaliff nama diberi, dilahirkan pada 27Dec2012 , jam 5:15pm.. Kalau ikotkan due nya, sepatut2nya Iman ni dilahirkan pada 17jan 2012. Tapi Iman ni seolah2 memahami perasaan mummynya yg xsbr2 nk berehat dari bekerja n xsabar2 sgt dah nk peluk cium diaaa...haaaa...nk dipermudahkan cerita, Iman lahir 3minggu lebih awal dari EDD.. nahh.. mmg suprise btol!!! nasib baik 37minggu tu dh dikira selamat utk melahirkan baby..Iman oh! Iman..=D

Meh nk berkongsi sikit perjalanan dan pengalaman nk melahirkan si kecik bertuah Iman Qhaliff ni..agak pjg sikit tau..sbb buat satu entry jer..hehehe..


AHAD,25th Dec : time ni mummy Iman tgh bergumbira bercuti, almaklumlah Christmas Day kan.. so byk la movie2 menarik di TV ++ hari tu jugak sempat lagi tawaf satu ecm tu , yelaaa org tua2 pesan kan, kalau nk mudah bersalin kene byk berjalan,so dari awal mengandung lg mummy Iman dh bgtau kat papanya supaya kene selalu berjalan2 terutama kt shopping mall ( heeheeeheee )....so balik2 dari shopping mall tu suddenly pegi toilet terperasan la ade sedikit discharge lendir darah,plus, perut dh rase mcm nk period semacam jer..so punya la risau kan, sbb that day iman baru 36minggu 6hari, esoknya baru la masuk 37minggu..."iman, xmaula kuar lagi,,tunggu 37minggu yer baru kuar" (rintih dalam hati ni )risau punya pasal, ajakla papanya pegi al-farabi, doc pun ape lagi, check air kencing and buat ctg scan..hurmmm ade contraction dah katanya cume xberapa kuat lagi, doc kata relax la dulu..ok lagi ni, maybe beranak dalam masa terdekat atau mungkin lmbt lg..doc pun check la jalan, baru 1cm... doc kata kalau bukaan 1cm ni, dah mcm tanda2 ni ... tp doc kata ade org kdg2 1cm dh bukak tp boleh tertutup semula..adoiii..so then doc bg MC utk hari selasa (isnin mmg dh cuti, sbb cuti ganti Christmas kan..) so kami pun balikla rumah berehat2..


Isnin, 26Dec2011 : hari ni satu hari mummy Iman duduk je kt rumah, yela dah doc suh rehat kan..then ptg sikit tu ade la pegi umah my sis, lepak2 as usual.. malam tu tiba2 rase mcm nk makan benda yg light2 je, then hubby oun pegila beli bubur ayam SIMPLE.. ermm time tu rase nk makan pun mcm dh xde selera jerk...sebungkus bubur ayam tu,dpt telan dalam setengah jer..then rase sakit2 tu mcm makin kerap plak rase start dari pukul 8mlm... habis je makan bubur tu, lepas isyak cmtu, terus tido sbb rase xselesa kt bahagian bwh tu.. tido tido ayam je sbb sgt xselesa rasenya, n dicharge lendir darah tu ade kuar jgk sikit..sempat la baca surah maryam lg lepas maghrib tu n sebelum tido en hubby pun baca surah maryam (time tu mmg sakit dh rase sikit).. then dalam kul 2pm,ajak hubby pg alfarabi, kebetulan doc yg bertugas tu Doc Kamarizan, Pengarah Hospital tu sendiri.. so mcm biasa, pegi check urine then ctg scan, contraction pun ade tp masih sikit tp kuat la sikit dari semalam katanya..bukaan baru 1.5cm, then doc tanya, nk admit ward x? then sambil2 tu sempat lg la tanya doc, "saya ni nk beranak dh ke doc?" doc pun jwb.. insyaAllah , xlama lg ni.. pastu tanya lagi " sempat thn baru x doc?" doc jawab sambil sengih2 " xsempat dah ni, thn ni jgk ni" katanya...hehehe... so camner nk admit x? , then jwb " nak balik dulu boleh x?" then doc kata "boleh jer nak balik dulu, tp saya rase pagi nnt mesti awk dtg balik ni.." kata doc tu smbil tersengih..

Selasa 27dec2012 : lepas jer balik dari alfarabi tu, dalam pukul 3am sampai rumah.. try jgk nk tido tapi xboleh sbb sakitnya dah makin kerap setiap 10minit sharppppp hokehhh!! then time tu jgk la tibe2 rase mcm nk berry la ape la..mmg kerap la ke tandas time tu..n lgsg xleh tido ..hubby pun dah pesan awal2, kalau sakit kita pegi terus hospital n die pun dh standby awal2 sweater n beg2 mmg dh letak lama dah dalam kereta..die pun dh xtido lena dh time tu..nervous katanya..heheheh..so dalam pukul 5am tu, ckp kt hubby, "hun,pas subuh kita pegi hospital yer" . . then after subuh tu sebelum pegi hospital,sempat lg nk baca surah maryam, tapi apakan daya, hanya mampu baca beberapa baris jer sbb dah sakit sgt time tu..huhuhuhu..:(

sampai je kt alfarabi, pukul 645am.. pegi kat kaunter tu, nurse yg bertugas tu dah cam dah sbb smlm baru je dtg, nurse tu call doc, kebetulan doc kamarizan masih lg on duty, then he asked to bring me up.. dalam hati ni, duk terbayangla katil bilik ..sbb seriously time tu rase mcm relax jer siap leh gurau2 dgn makcik cleaner kt situ..terbyg leh lepak2 kat bilik sementara nk tunggu contraction makin kuat kan ( haha eksyen tau mcm dh pernah bersalin jer feelingnya) . . then tup2 naik lift, nurse tu nk offer wheelchair, arghh.. nurse ni saya bukan patah kaki la..sy sakit nk bersalin jer..(sbnrnya mmg nk gagahkan diri jgk berjalan sendiri). so naik je lift tu, nurse tu tekan button M.. M?? ape tuuu?? tgk2 kan board tu lebel M tu level labour room????!! haaaa!! aku ni nk bersalin dah ker kene masuk labour room??? takut takuttt!!! time ni mmg rase cuak dah, td bukan main feelingnya nk rehat2 tgk tv dalam bilik!meleset feelingku!! huhu..sampai je labour room..wahhhh cantik sungguh decoration area tu..xrase mcm labour room pun!! terus rase mcm hokeh sikit..hehe.. then nurse suruh pegi buang segala ape nk dibuang then tukar baju, nurse kasi baju kaler pink!!comelllll!!! then duk la atas katil tu doc kamarizan pun dtg sambil sengih2, haaa kan sy dh kata.. hehehe.. doc check jalan, wahh dh 3cm ni, saya pecah air ketuban ye.. erkkk!!! doc, doc..kejap2!! sakit x pecah air ketuban?? doc kata ala biasa je, xsakit pun.. ok ready???? jap doc!jap!!! sy nk tarik nafas dulu.. doc pecah dgn ape??( mcm2 aku tanya) .. ni haa pakai benda ni..tp die xtunjuk pun.. ok ready?? ok doc... pulppp!!! tibe rase panassss je kaki ni...dh siap dah doc kata..kan xsakit pun kan.. hurmm..mmg xrase ape pun sbnrnya..rase mcm belon kene cucuk dgn jarum jer.. then lepas pecah air ketuban tu..rase released sikit sakitnya..relax jer rase..siap leh borak dgn hubby lg... suh hubby balik dulu..sian dia xmandi lg..hubby ckp xpelah..hun tunggu sini jer.. then nurse pun mulakan kejenya pasang itu ini..nurse masukkan air nk kuatkan contraction..n ade effectnya, mungkin akan rase pening sikit, muntah ataupun ngantuk, kalau ngantuk tido je nurse kata..leh rehat2 sikit.. mmg ngantuk pun raseee...n sakit rase mcm leh ditahan lg..


then dalam kul 8am tu,call mak minta ampun dan maaf n minta mak doakan supaya selamat..airmata mengalir deras ketika tu.. suara mak pun sebak semacam jer..then after tu, mintak hubby balik mandi..sbb kesian sgt kt dia takut nnt buatnya malam nnt baru beranak, sah2 xmandi smpai mlm nt.so at now sakit xkuat lg, so better die pegi balik mandi kn...so die pun balik la..cepat giler die pegi bali xsampai 40minit..(actually hosp mmg dekat jer dgn umah) tu yg die berani balik kejap tu.. then start dari hubby balik, mummy iman pun tido n rest..owh ya lupa nk bgtau, awal2 pagi lg dalam kul 830am my only sister dtg tgk adiknya..risau kot dia..so die temankan mummy iman ni sementara en hubby balik umah.. dalam pukul 9lbh hubby dah sampai.. die bgtau yg die pilih bilik individu, selesa sikit..(thanx syg.. )hubby menemani sentiasa dalam labour room...diusap2nya rambut..dilapnya peluh dgn tgnnya sendiri..syahdu sgt time tu..walaupun time tu tgh mamai2 tido, tp dpt rase gelisah nya die n dpt dgr nada suara nya yg tenang berbaur gelisah..kdg2 hubby pegi masuk bilik ward, bacakan al-qurann solat..dalam kul 1pm.tido dh xberapa nk lena..sakit makin kuat..makin kuat..nurse sentiasa ade kt tepi katil.. kuar masuk2 kuar masuk dari mula2 masuk labour room lagi.. mmg boleh dipuji la nurse2 kt sini sume baik2 n sgt menjaga kita!! nurse ajr, kalau sakit, tarik nafas dalam2 ikot hidung, then hembus ikot mulut yer.. insyaAllah kurg sakitnya tu..alhamdulilah mmg menjadi..kurg rase sakit.. hubby ade time tu, ingat lagi kata2nya " hun dh bacakan yasin utk syg..hun dh maafkan syg kalau ade salah silap, jgn risau..sumenya ok nnt..kesian syg..hun xsmpai hati tgk..insyAllah semuanya selamat." time tu suaranya sebak dan bergetar2 menahan sebak..ade genangan air mata die matanya..dikucupnya selalu dahiku..tgn dia sentiasa mengenggam... ..hun.....sakit... "hun tau..syg sabar yer...syg hun ni kan kuat..."
ni hun ade bwkkan air zam, air selusuh n kurma..sy nak rase sikit..nt xde tenaga nk teran..(ya Allah, last mummy makan semalam kul 8pm!! itupun separuh bubur!!! Ya Allah kau berikanlah tenaga utk aku menahan sakit ini..berdoa dalam hati)...serius mmg xingat lgsg nk makan...+ dh xde selera nk menelan ape dah...hanya mampu telah air jer laaaa..tu pun beberapa teguk jerk..huhuhuhu..

nurse check jalan, dalam pukul 2pm lebih tu, bukaan dah 5cm, nurse usap2 perut n rambut.. tahan ye puan.. sakit nurse...sakit sgt.. tahan puan..ye sakit pun..tapi pahala kita dpt terhingga puan..sy tau sakit..tp tahan sikit ya pun..saya ade kt sini .. my sister yg dari td tunggu bersama2 hubby, dah naik ke bilik..berehat dibilik.so tgl en hubby je dalam labour room tu..dalam pukul 430pm sakit mmg dh xdpt ditahan2 lagi.. nurse check jalan dah 9cm.. sakit giler hokeh!! nurse sy nk teran dh ni....sakit ni.. nurse kata tunggu 1cm je lagi...sabar puan..time ni nurse dah 3org ke dalam bilik ni standby je kt tepi..ketua jururawat tu mmg sentiasa ade kt tepi lap peluh usap2 perut..dalam pukul 455pm tu.. nurseee nk terannnn!! nurse check jalan, dh 10cm , ok tunggu lips awak bulat sikit je lagi then dh boleh terann..kata nurse..pusing mengiring ke kiri.. so mummy iman pusing ke kiri..nurse pesan..nanti nk teran.teran mcm nk buang air besar..jgn teran kat dada atau muka, nanti awk penat je tp baby xkuar2.. ingat ye puan teran mcm puan nk marah kt saya ni sbb xkasi puan teran dari td..hehehe..pandai nurse tu psycho kan! time tu suara nurse tu mcm xberapa ni diendahkan dah sbb sakit yg teramat sakit!! tp still dpt fhm ape yg nurse tu kata.. dalam pukul 5:05 minit, nurseeeeeeeee nk terannnnnnnnnnnn sgt2 dh niiiiiiiiiiiiiii!! nurse tgk, okeh!! lips dh bulat!! then doc kamarizan pun masuk sambil senyum n sempat buat lawak(oh ya, bagus doc ni, die tunggu patientnya even dh abis shift, sgt bertgjwb hokeh!).. haaa dh nk beranak dh awk..teran yer bila rase sakit..fokus ape yg sy ckp.. ok husband tlg pegang n tahan kepala isteri yer... ok, kita try encourage teran dulu.. then time ni mmg dh xtahan sgt dh sbbr rase Iman mcm dh nk kuar sgt2 dah!!! seketul jer rase kt bawah tu.. ok amik nafas dalam2!!! teraannn!!!(hubby time tu dh guna dua2 belah tgn die menahan kepala ni, sambil ckp subhanllah syg subhanllah syg,lailahailalah syg...) ok sikit lagi!!terannnn!!!bagus dia pandai dia teran, kata doc tu!! terannnnn!!! pulppp!!! tibe2 hilang dh rase sakit tu....then tibe2 dengar suara bayi menangis.... "anak mummy.....anak mummy...assalamualaikum syg..." kataku dalam hati.. hubby time tu peluk smbil kata good job syg! bergenang airmata ku....... syahdu mendengar suara tangisan Iman.. doc ckp.. ok, baby boy ke girl ni? sempat ku sapa lembut peha gebunya..boy2 doc.. then nurse membersihkan Iman utk diazankan oleh papanya dan ditahniqkan oleh papanya juga...owh ya di Alfarabi ni sumenya dh disediakan termasuk bertahniq..terima kasih nurse, terima kasih doc..terima kasih suamiku..kerana sentiasa berada disisi ketika saat2 melahirkan putera sulung kita...terima kasih atas doa2 semua..ketika ni terbygkan mak..mengalir air mata..terima kasih mak..kini sy sudah bergelar ibu.. iman...ketika diazankan papanya..sempat mengalirkan air mata smbil mata memandang papanya tanpa berkelip..terdengar suara getaran papanya ketika azan menahan sebak...terima kasih syg.. hun dan iman anugerah paling berharga dalam hidup syg...itulah serba sedikit pengalamn pertama melahirkan khalifah Allah dimuka bumi...terima kasih Allah.. :')





3 comments:

  1. izah,,,boleh wt novel la,,,,1st time tgk ank hilang semua kesakitan kan...walhal time melawan kontaksi tu,,,dlm hati dh nekad cukup la sorang anak klu skit mcm ni....tp bile tgk ank membesar depan mate mcm xcukup plak dgn sorang je..hehe

    ReplyDelete
  2. Haaah btol sgt :-) skrg rase mcm nk tmbh gegurl jerk :-P.... Seronok kn beranak ni hehe

    ReplyDelete

  3. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

    شركة المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر

    ReplyDelete